Orasul de sus

Sibiul este împărțit în Orașul de jos, partea cea mai veche a orașului (1150), care se întinde de-a lungul actualelor străzi 9 Mai și Faurului, și Orașul de sus, care are prima atestare la începutul sec. XII. Orașul de Sus din Sibiu s-a construit în jurul unei biserici care se afla pe locul actualei biserici Evanghelice.

Punctul central al Orașului de Sus este reprezentat de Piața Mare, iar în partea nordică se află Piața Mică și Piața Huet.

Legătura dintre Orașul de Sus și Orașul de jos se face prin Podul Minciunilor și Pasajul Scărilor.

Pasajul Scărilor din Sibiu este un pasaj de piatră și cărămidă care pornește de lână Biserica Evanghlică. Culoarea sa arămie, dar și arhitectura medievală te transpune într-o altă lume, într-o loc pitoresc. Pasajul Scărilor are două ramificații de scări și arcade, care înconjoară zidurile cetății din jurul Bisericii Evanghelice.

Podul Miniciunilor a fost reconstruit în 1959, după ce inițial fusese făcut din lemn. Podul Minciunilor este primul pod din România şi al doilea din Europa confecţionat din fontă turnată, iar capete are decorațiuni cu stema Sibiului. În legătură cu acest pod circulă mai multe legende.

În Orașul de Sus veți găsi o multitudine de atracții turistice, pe care le detaliem pe scurt mai jos.

Turnul Gros (1540), aflat între str. Cetăţii nr. 5 şi bd. Spitalelor, este o construcție masivă semicirculară, cu ziduri de cărămidă, care a avut rol defensiv. În prezent, este sediul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Turnul Dulgherilor (1337 – 1366) se află pe str. Cetății, fiind un turn de flancare construit de dulgherii sași din Sibiu. Turnul face parte din cea de-a treia centură de fortificații a Sibiului.

Turnul Olarilor (sec. XV) se regăsește tot pe str. Cetății, având de jur împrejur cinci lăcașuri de tragere pentru archebuze.

Turnul Archebuzierilor (1357-1366) este cel mai sudic dintre turnurile de pe str. Cetății, numele său provenind de la meterezele în formă de gaură de cheie pe care le are la primul nivel, prin care se putea trage cu archebuza.

Tot în Orașul de Sus se află și Bastionul mercenarilor (Soldisch), Bastionul Haller și sistemul de fortificație al orașului.

Orașul de Sus poartă urmele fortificațiilor Sibiului, fiind o lecție de istorie încă vie. Vă invităm să decoperiți tainele Sibiului la pas, vă veți îndrăgosti iremediabil de el!